hypnotherapie, hypnose, regressietherapie

Hypnotherapie

Hypnotherapie maakt gebruik van hypnose om psychische en lichamelijke klachten aan te pakken. Daarnaast wordt hypnotherapie ook gebruikt om oude en ongewenste patronen en gewoontes (angsten, verslavingen, …) te veranderen.

Hoe werkt hypnotherapie

Als mens beschikken we over een bewustzijn en een onderbewustzijn. Met je bewustzijn ervaar je jezelf en je omgeving – zoals het woord zegt – bewust. Het is de realiteit van waaruit jij de wereld beleefd.

Het onderbewustzijn kan je vergelijken met de systeemsoftware van een computer. Het zijn de geestelijke processen (gedachten en gevoelens) die niet onmiddellijk toegankelijk zijn voor je bewustzijn maar die wel een grote invloed hebben op je gevoelens, emoties, gedachten en gedragingen.

Vanaf het moment dat je zenuwstelsel gevormd wordt in de baarmoeder, begint je onderbewustzijn indrukken en informatie op te slaan en worden je persoonlijkheid en je bewustzijn gevormd. Wie je bent, hoe je je voelt, hoe je reageert op je omgeving en gebeurtenissen, hoe en wat je eet, wat je leuk vindt en wat niet, goede en minder goede gewoontes, … het wordt allemaal gestuurd door je onderbewustzijn.

Je onderbewustzijn wordt voortdurend gevoed door je waarneming en je interacties met je omgeving. Alle nieuwe informatie wordt getoetst aan de informatie die reeds in je onderbewustzijn aanwezig is. Deze toetsing noemen we ‘de kritische factor’. Als ik je nu zou vertellen dat je vastplakt aan je stoel, dan zal jouw kritische factor ervoor zorgen dat je dat niet gelooft omdat jouw onderbewustzijn ‘weet’ dat dat niet zomaar kan.

Het nadeel van deze kritische factor is echter dat onderbewuste processen die anders lopen dan wat jij bewust zou willen, zich ook niet zomaar laten aanpassen. Jij wil bewust misschien graag stoppen met roken, meer bewegen en minder of gezonder gaan eten, zonder stress voor een publiek spreken of noem maar op.

Bewust weet je heel goed welke voordelen je zou hebben als je niet zou roken, meer bewegen, gezonder eten of vol vertrouwen een publiek te woord zou staan. Maar zolang jouw onderbewustzijn daar niet mee akkoord is, zal dat niet gebeuren, hoe graag je dat ook zou willen. En zolang je kritische factor de nieuwe informatie tegenhoudt, verandert er dus helemaal niets.

En dat is waar hypnose hét verschil kan maken. Met hypnose kunnen we de kritische factor even aan de kant schuiven en zo ongehinderd nieuwe informatie toevoegen aan het onderbewustzijn.

Nieuwe informatie die er voor zorgt dat je gewenste doelen bereikt worden. Als je onderbewuste deze nieuwe informatie via hypnotherapie heeft opgenomen, verandert het de bestaande patronen en zorgt zo voor het gewenste resultaat.